Antena Long Wire, multiband,  /w counterpoise 
                                                                                
Nota: Acest articol descrie antena "longwire", antena care in mod normal are nevoie de un counterpoise foarte bun, insa antena descrisa de mine in continuare, va folosi tresa feederului ca si counterpoise. 

 
De ce acest tip de antena :           

           Dupa cum stim, noi radioamatorii, sa poti monta la BLOC o antena de HF, sa mai fie si multiband, filara, poate fi o adevarata aventura. 
           De aceea am ales acesta varianta de antena, care are un mare avantaj si anume foloseste ca si counterpoise, nu un sistem de radiale complex sau un sistem de pamant complicat gen plase, etc., ci foloseste feederul (mai precis tresa feederului, eu am folosit "ordinarul" RG58), avand rezultate, dupa parerea mea extraordinar de okay pentru ceea ce pare a fi aceasta "antena".
           Acest proiect produce o antena multiband, filara, fara consum de resurse mare, destul de usor de realizat si putem spune si destul de "invizibila" pentru diversi locatari mai putin intelegatori.
           Din pacate, fiecare parte pozitiva are si una negativa, daca o putem numi asa, dupa cum spune si legea actiunii si reactiunii, "Atunci cand un corp actioneaza cu o forta asupra altui corp si celalalt corp actioneaza cu o forta egala si de sens opus", si anume ca acest tip de antena prezinta impedante foarte mari, creand neadaptari destul de mari versus cei 50ohmi care sunt acceptati de catre tranceiverele moderne.
           De aici, rezulta si partea interesanta propusa de mine in continuare, propunerea fiind folosirea unui UNUN de calitate de 9:1, trifilar, astfel ca voi folosii tresa feederului ca si counterpoise (sistem de radiale).
           Binenteles, va fi nevoie de un transmatch, dar fiind o antena multiband era clar de la inceput ca va fi nevoie de asa ceva.               
           Marele avantaj, pentru cei care inca nu si-au dat seama, este ca nu mai trebuie sa intindem radiale, multe, lungi, vizibile, incomode, astfel ca rezolvam cel putin problema "vecinilor", hihi.

Lista materialelor si realizarea practica :
 
         
          Dupa cum spuneam anterior, lista materialelor este una destul de scurta si sa fim sinceri, se poate gasii prin "jucariile" fiecarui radioamator, mai mult sau mai putin, hihi. 
          Sa incepem cu realizarea radiatorului, partea antenei care va radia energia emisa de tranceiverul nostru in eter.
          Se poate folosii orice tip de cablu, izolat, sectinea acestuia fiind de 1 mm patrat - ideal este acel fir de otel foarte subtire, izolat intr-un tub de plastic, care se gaseste la Kaufland (sarma de rufe)  si DE AMINTIT,  cresterea sectiunii determina o mai mare latime de banda dar si a unui curent de radiofrecventa mai mare, ceea ce se poate dovedi o problema pe parcurs, aceasta antena lucrand fara counterpoise adecvat, iar lungimea radiatorului pe care o recomand este undeva intre 918 cm si 1800 cm, depinzand de spatiul unde veti amplasa antena.
           Trebuie spus aici, ca folosirea unor dimensiuni mai mari decat cele date de mine aici, vor conduce la aparitia unor curenti/tensiuni extrem de mari pe feeder cat si o crestere foarte mare a impedantei, astfel ca exista posibilitatea ca ATU-ul  folosit de dvs. sa nu mai poate acorda antena, impedanta acesteia depasind maximul de impedanta suportat de ATU-ul dvs., cat si faptul ca veti avea o buna parte din curentul de radiofrecventa preluat de feeder, devenind o problema, odata cu aparitia lui in shack.
           La aceste dimensiuni enumerate de mine mai sus, simpla folosire a tresei feederului ca sistem de radiale ar trebui sa fie suficienta.
           De asemenea, ca feederul sa se comporte bine ca si counterpoise, trebuie sa aiba cel putin o lungime de 550 cm, cu cat mai lung cu atat mai bine, in functie de necesitati.
           O alta parte importanta in constructia antenei, este acel UNUN 1:9 mentionat mai sus.
           Eu personal, am folosit un cablu trifilar, folosit la alimentarea unui echipament ce necesita sursa dubla de tensiune, cablu care avea in alcatuire trei fire lipite unul langa altul, de trei culori diferite, fiecare cablu avand sectiunea de 1 mm patrat.
           Binenteles, in functie de torul de ferita pe care il folositi, sectiunea cablului trifilar, puteti realiza acest UNUN pentru diferite puteri.
           Cablul trifilar folosit are o lungime de 50.8 cm, astfel incat sa aveti la final 9 infasurari pe torul de ferita.
           Schema UNUN-ului este prezentata mai jos sub forma grafica:             
               Dupa cum observati, se poate cupla si un sistem de radiale pentru pretentiosi, la "coax shield" dar daca veti realiza antena in limitele enumerate de mine mai sus nu va fi nevoie.

Performante :
 
            
             Antena este un vis, mai ales pentru configuratii de locatii ca a mea, avand rezultate surprinzatoare cu numai 15 W la iesire din tranceiver, puterea reala radiata in eter fiind mult mai mica (pierderi in ATU), unde am intins un cablu de 6 m (pentru un test rapid), pe holul din apartament, in mijlocul apartamentului, armatura blocului, mimand si o usoara cusca Faraday (sau poate chiar mai ampla).
             Am  folosit un ATU LDG AT-200PRO II, ATU care a acordat antena in fiecare banda cu un SWR de 1:1, fiind nevoie numai de cate 2-3 secunde pe fiecare banda pentru a aduce antena la o impedanta de 50 ohmi, realizand in aceasta configuratie legaturi cu vestul Europei, in speta Olanda, Austria, eu chemand CQ, fiind surprins ca imediat sa fiu chemat de celelalte statii.
             Binenteles, controlul nu a fost unul impecabil, nici nu ma asteptam la asa ceva, dar totusi un 57 (real sau nu, totusi am fost auzit) pentru configuratia mea a fost ceva mai mult decat placut.
             In perioada care urmeaza, voi implementa aceasta antena, dar de lungime mai mare, deoarece am gasit o bresa, astfel ca ma pot intinde mai mult decat am prevazut, si binenteles va voi tine la curent cu realizarile mele, care sper eu sa fie cat de cat "spectaculoase" si totodata voi realiza si cateva teste practice si va voi furniza diversi parametrii in functie de putere, banda de lucru, mod de lucru, astfel ca va puteti face o idee clara cum se comporta aceasta antena.
             Pana in acest moment rezultatele sunt mai mult decat promitatoare.
             Mai mult decat atat, aceasta antena poate fi folosita in plan orizontal, slopper sau vertical.Binenteles, ca la orice experiment, trebuie sa va luati masurile de securitate necesare si sa testati diferite lungimi, sectiuni, metode de cuplare feeder - element radiant in functie de necesitati.


         Widom Antenna  - The Windom is an Off-center wire multiband Antenna.
    The old version was fed just by a single-wire connected on 1/3 of antenna's overall  
                        length or with an open-line feeder (later versions).
Here is another model with coaxial feeder, which is compatible with Solid States -
                                         50 Ohm output transceivers .
 

               The page describes a Windom antenna with a 4:1 homebrew transformer.
               The feed-point of this type of antennas (off center) has an impedance of about 300 Ohms. With a 4:1 Balun transformer is possible to feed easily by using a coaxial cable of 75 Ohms (300/4=75), like RG59 or RG11. In practice, under this condition we have an SWR ratio of 1:1,5, but that is no problem if your transceiver has an internal Antenna Tuner. The SWR 1:1,5 it can be easily minimized by using the antenna tuner.
               The antenna works on all bands between 3.5 - 28 MHZ including WARC bands other than 10.1 MHZ. The accepted power with this balun is 300 W and the SWR is quite low, not more than 2:1 at the band edges.

              One or two ferrite rodes is necessary for the Balun, depending on output Power of your transmitter. The wire is a simple electrical-wire 1 - 1,5 mm2.(Double "Red-Black" wire for LoudSpeakers)
9-10 turns on ferrite rod is enough but keep in mind before winding: "cut" the two cables (red & black on my picture above) with an equal length.
              The "B" point of balun is being connected with "L1" part of antenna and the "A" point with "L2" This aerial can be manufactured in two versions:1) Full size with an overall length (L) of 41 m. In this case the "L1" is 27.5 m and the "L2" is 13.5 m.2) Half size with an overall length of 20.5 meters. L1= 13.75 & L2 = 6.75 m

ATTENTION: the small version works only for 10, 20 & 40 meter Bands.

              Actually, this antenna is compromise but in practice works very well ! On the other hand is a simple-wire multiband antenna, it can be manufactured very easily from anyone and that is a great advantage. I have on my QTH the small version for a couple of years and the results are very good. On 40 m band the antenna is about -6 Db (1 S) lower of a full size dipole but in practice it has the same behavior on locals and DX stations. On 20 meter Band the antenna is excellent. The multi lobe radiation pattern of antennas giving excellent results and its much - much better than a dipole. I have thousands of QSOs on 20 m band by using this antenna and almost 4.000 QSOs with State-side stations on CW, just by using an output power of about 150 Watts. 


             Pls be carefull that is the "theoretical" construction of the antenna and you need as i needed to carefully adjust the lenght of the L1 and L2 (mm by mm) for lowest posible SWR in all bands.Also take in consideration this is a multiband antenna so from the start is a compromise between working all bands with one antenna and low gain, even in some cases negative gain, but in the end, you'll be able to work all ham bands with one antenna :DIn this moment i'm using this antenna and if you dont have the necessary trust to use this one pls check my logs - http://www.hrdlog.net/ and you'll see there how well this antenna performs.Hope to see you in the air very soon. 73 from Romania.

 

 Antena Proxel X-200-N

Verticaal basis L = 2,5 m.


144/430 MHz


    

Specificaties

Frequentiebereik

:

144-146 MHz | 430-440 MHz

Type

:

144 MHz - 2 x 5/8 | 430 MHz - 4 x 5/8

Lengte

:

2,5 m. (2 delen)

Gain

:

3,9 dBd | 5,9 dBd

Polarisatie

:

verticaal

Radialen

:

3 - lengte ca. 52 cm

Max. vermogen

:

200 W PEP

Materiaal

:

Glasvezel

Aansluiting

:

N-connector female

Mastdiameter

:

30-62 mm

Gewicht

:

0,8 kg